Ο διακεκριμένος μελετητής της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης κ. Walter Burkert ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Burkert αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών την Πέμπτη 22 Μαΐου 2008, ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ώρα 6 μ.μ. στην ίδια αίθουσα ο κ. Burkert έδωσε διάλεξη με θέμα «The Derveni Book. Presocratics, Cosmogonic Mythology and "Orpheus"» (Ο πάπυρος του Δερβενίου. Οι Προσωκρατικοί, οι κοσμογονικοί μύθοι και ο «Ορφέας»). Η διάλεξη του κ. Burkert και η αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του «Εργαστηρίου για τη Μελέτη του Μύθου και της Θρησκείας στην Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα» που έχει ιδρυθεί στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Walter Burkert υπήρξε Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου (1966-1969) και της Ζυρίχης (1969-1996). Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του συνέγραψε πολυάριθμα βιβλία και άρθρα για την αρχαία ελληνική θρησκεία. Οι απόψεις και οι ερμηνείες που πρότεινε για σημαντικά και δυσεπίλυτα προβλήματα της αρχαίας ελληνικής θρησκείας υπήρξαν καθοριστικές για τη μετέπειτα έρευνα ενώ το εύρος των θεμάτων που πραγματεύτηκε εξασφάλισε μια στέρεη βάση επάνω στην οποία στηρίζονται οι σύγχρονοι μελετητές.

Από τα πολλά και σημαντικά βιβλία που δημοσίευσε ο Walter Burkert, ευρύτατη κυκλοφορία στα ελληνικά είχαν: Αρχαία Ελληνική Θρησκεία (Αθήνα 1993), Ελληνική Μυθολογία και Τελετουργία (Αθήνα 1993), Μυστηριακές Λατρείες της Αρχαιότητας (Αθήνα 1994), Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός. Η επίδραση της Ανατολής (Αθήνα 2000), ενώ σταθμό στην ερμηνεία της αρχαιοελληνικής λατρευτικής πρακτικής και ειδικότερα της θυσίας αποτέλεσε το έργο του Homo Necans (από το λατινικό ρήμα neco: φονεύω, σφαγιάζω) που συνδέει την κυνηγετική πρακτική των προϊστορικών κοινωνιών με την τελετουργία της θυσίας. Η διάλεξη του κ. Burkert, ο οποίος αναφέρθηκε στον πολυσυζητημένο πάπυρο του Δερβενίου, το αρχαιότερο σωζόμενο κείμενο για τη μελέτη της ορφικής θρησκευτικής κίνησης που δημοσιεύτηκε το 2006 μετά από πολύχρονη εκδοτική προετοιμασία, αποτέλεσε σημαντικό γεγονός και προκάλεσε με μεγάλο ενδιαφέρον.


Διαλέξεις Απρίλιος - Μάιος 2009

Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Διαλέξεις 2014

Διαλέξεις 2018